Search
  • Lydia

Бъди готов да приемеш хаосът, който съпътства всяка промянаМного хора вярват, че да се промениш е лесно. Какво толкова? Ставаш, започваш да правиш нещата различно и готово! Само тези, обаче, които наистина са извървяли дълъг път към вътрешната промяна, знаят какво коства това. Промяната е най-естественото нещо на света. Светът се движи напред, променяйки се. Когато обаче си решил да тръгнеш по пътя на себеосъзнаването и себеизрастването, тогава в живота ти настъпва едно състояние, което може да се оприличи на хаос. Нищо вече не е същото, никой не изглежда същият, това, коeто сме правили ежедневно, вече не е същото, не харесваме същите неща... Всичко е различно и ние изведнъж започваме да се чувстваме като в средата на тотален хаос – губим почва под краката си, нямаме никава стабилност, нищо познато, за което да се хванем, познатите неща са изчезнали и всичко наоколо е ново и странно... Признавам - леко плашещо е. Но хаосът е това, което предшества всяко пренареждане. Включително това вътре в теб. За това – бъди готов за хаоса, който ще последва. Приеми го като естествена първа стъпка към твоята промяна и трансформация в един нов, щастлив и хармоничен човек. Струва си. Защото накрая ще се погледнеш в огледалото и ще видиш един човек, който е в хармония и любов със себе си и с целия свят.

Как обаче да се справиш с хаосът, който макар и временно неизбежно настъпва?

Подлагай всичко на съмнение! Натъпкани сме догоре с чужди мисли, убеждения, принципи, морал, гледни точки и вярвания. Още от деца започват да ни “оформят” като личности – родители, общество, училище, религия... Толкова чужди представи има в нас, че се чудя на кое точно казват “личност”?!?... Затова, когато решиш и тръгнеш по пътя на себеосъзнаването и започнеш да търсиш себе си, подлагай всичко на съмнение! Под всичко имам предвид ВСИЧКО! От “О, аз не обичам тази супа от коприва!” до “О, аз всъщност, не харесвам търговията и не искам да се занимавам с това!”. Всичко! Когато се чуеш да казваш твърдо някакво убеждение, вярване, принцип – подлагай на съмнение! Попитай се: “Наистина ли?...” Гарантирам ти, че ще се изумиш от резултатите!

Проверявай! Когато си зададеш въпроса “Наистина ли?”, отиди и го провери! Наистина го провери! Физически! “Наистина ли не ми понася пикантното ядене?”. Пробвай! И ако на следващата сутрин си още жив и здрав и дори ти е харесало, то значи майка ти прекалено дълго ти е готвила постни и блудкави манджи и ти е казвала колко лошо е за стомаха пикантното, само защото на нея не й се отразява добре. А ти си го приел безрезервно за “свое” убеждение. И живееш в тази заблуда години, без дори да опиташ! Затова – Проверявай! Всичко! Дори нещата, които наистина ще се окажат вредни и лоши за теб! Дори и нещата, които наистина ще се окажат правилни и вярни за теб! Но първо ги ПРОВЕРИ!

Бъди наблюдател! Превърни се в своя собствен наблюдател, съдник и коректор. Научи се да се самонаблюдаваш. Хващай всяка мисъл, убеждение и вярване, които не идват от твоето най-съкровено “вътре”, и ги изследвай. Изследвай безпристрастно. Научи се да се дистанцираш от емоциите. “Ах, защо съм толкова глупава да оставя майка ми толкова дълго да ме заблуждава и защо аз съм вярвала толкова години?!?...” Емоциите неизбежно следват, когато открием фалшивите неща. Научи се да се наблюдаваш безпристрастно, безусловно, без емоции. Все едно гледаш представление, в което ти си единствения зрител на първия ред, ти си и главния герой, и режисьора, и постановчика... Наблюдавай! Без да анализираш, без да контролираш, без да коригираш. Чисто наблюдение на себе си! Колко забавно, нали?!?...

Бъди отворен! Нека всяко нещо, което иска да те достигне в този период, всяко нещо, което иска да бъде изследвано, прието и подложено на тест, да бъде добре дошло в твоята аура и живота ти. Бъди отворен за всичко, което ще се опитва да те достигне. Бъди отворен за нови неща, за нови познанства, за нови експерименти, за нови преживявания. Не се затваряй, объркан и смутен от хаоса и от всичко ново, което те заобикаля. Отвори сетивата си! Дай пространство на нови неща да влязат и да бъдат почувствани и преживяни! Не забравяй - ти си в средата на най-голямата промяна в живота си! Няма как да знаеш, дали едно нещо ти харесва и е добро за теб, ако не го приемеш и не му позволиш да дойде при теб! Отвори се! Попивай! Приемай! Нека дойде! Бъди отворен да видиш знаците на живота!

Приемай! Като дадеш пространство на новите неща да влязат в живота ти, се научи да приемаш! Приемай всичко, което почука на вратата ти. В този важен етап на преподреждане на всичко в живота ти, приеми че ти реално наистина не знаеш кое е добре за теб и кое не е, кое е “твоето” и кое не е. Приемай всичко, което Вселената ти изпраща, наблюдавай го, наблюдавай себе си, анализирай го, виж как се чувстваш, остави го за малко в твоето лично и съкровено пространство и му дай време да го разбереш. Приеми го и бъди готов или да го приемеш завинаги като “твоето” нещо, или да го пуснеш!

Пускай! Обратното на приемането е пускането! Да пуснем всичко старо и ненужно. Разчисти този килер пълен със стари спомени, вярвания, убеждения, мисли, схеми, принципи... Той е пълен с какви ли не вехтории. Трупали сме и сме тъпкали там вътре какво ли не – разочарованието от първото гадже, болката от загубата на близък човек, вярването, че света е лошо място и не можем да се доверяваме... Трупали сме вътре болка, тъга, омраза... Складирали сме всичките си чужди и натрапени от другите убеждения. Върни им ги – те не са твои! Отвори този прашен и тъмен килер, престраши се да погледнеш какво има там и вземи една метла. Почисти. Пусни всичко навън, всичко което вече не ти е нужно. Там където отиваш, в твоя нов осъзнат живот, тези вехтории не ти трябват! Пусни ги!

Знай, че хаосът, рано или късно, ще спре и ти ще се окажеш пред едно напълно бяло и празно платно, където с твои собствени бои и цветове, избрани лично от теб, ще започнеш да рисуваш шедьовъра на своя живот, твоето творение – новото ти “Аз”! Лидия
27 views0 comments

Recent Posts

See All