Search
  • Lydia

Обичам те! Но мога да те пусна..."Обичам те! Но мога да те пусна!" Можеш ли да кажеш това на човека, който твърдиш, че обичаш? Можеш ли да му кажеш, че можеш да си представиш как го пускаш да си отиде? Ако можеш, браво! Ти наистина го обичаш! По онзи безусловен и божествен начин, по който не боли и няма разочарования. Няма изисквания и несбъднати мечти. Няма претенции и разрушени кули. Без условия, чисто и невинно. Просто обич. Ако обаче не можеш да си го представиш, чувстваш болка дори само докато си го мислиш, то тогава твоята любов не е безусловна. Не е чиста и невинна... Тогава твоята любов е Нужда! Замисли се, коя нужда запълва този човек, предмет, животно, място, вещ, или което и да е любимо нещо в живота ти? Нуждата от топлина? Нуждата от близост? Нуждата от това да не си сам? Нуждата от това да си обичан? Нуждата от прегръдка? Нуждата от … какво? Бъди готов да си отговориш честно. Бъди готов да приемеш, че твоята любов не е любов, а нужда и е обсебваща и егоистична. Бъди готов да видиш истината в очите и да я приемеш. Така можеш да провериш всичко в живота си. Всичко, за което твърдиш, че обичаш. Застани пред него и му кажи:

“Обичам те! Но мога да те пусна!”

И провери как това те кара да се чувстваш. Чувстваш ли, че светът ще свърши ако той си тръгне? Чувстваш ли, че не знаеш какво ще правиш без него? Чувстваш ли болка в тялото си? Или напротив.

Чувстваш, че ще ти липсва, защото би предпочел да е до теб, но можеш да го оставиш да е свободен. Чувстваш, че го обичаш толкова много, че за теб е важно той да е щастлив, независимо дали е с теб или не. Чувстваш, че има за какво друго да живееш и какво друго да изпълни живота ти със смисъл? Почувствай! И ако е нужда – осъзнай го и го освободи! Чистата и безусловна любов е тази любов, която не прави хората роби, не открадва независимостта им, нито ги кара насила да останат. Тази любов е любовта, която дава криле, която уважава, която не изисква. Това е любовта, при която можеш да пуснеш другия. А нуждата от другия ни прави роби, тя ни поробва и ограбва, тя ни прави бледи копия на това, което всъщност сме. Нуждата води до болка, страдание и разочарования. Нуждата е рана, която трябва да излекуваме първо вътре в нас. И чак когато сме излекувани и свободни, тогава можем да потърсим някого, с когото да споделим тази безусловна чиста любов. А твоята любов?

Каква е?


Лидия
220 views0 comments

Recent Posts

See All